[MOC] Tatra 813 8x8

Awatar użytkownika
Sariel
Rok urodzenia: 1982
Kontakt:

[MOC] Tatra 813 8x8

Post autor: Sariel »

Obrazek

Dane techniczne:
Wymiary: dł. 80s / szer. 29s / wys. 322
Waga: 2.97 kg
Zawieszenie: tatrowe, z przesunięciem
Napęd: 2 x PF XL przez skrzynię z przełożeniami 5.4:1 i 16.2:1 na wszystkie koła
Silniki: 2 x PF XL, 1 x PF M

Przedstawiam kolejną Tatrę, tak, ja też mam ich już dość, ale tak wyszło. Cały projekt wziął się z tego że chciałem zobaczyć czy półramka 92910 sprawdzi się jako wahacz w zawieszeniu tatrowym. Więc zbudowałem na jej bazie jedną oś z napędem i skrętem, potem długą ją dopieszczałem, a potem nadchodził rajd i machnąłem podwozie i zacząłem budę, ale w sumie planety się nie ułożyły i na rajd nie pojechałem (jedna kompromitacja mniej), a projekt trzeba było dokończyć.

Strasznie nie chciałem robić kolejnej Tatry, z początku miałem podwozie w układzie gdzie wszystkie osie są w równych odstępach i kombinowałem jaką inną budę by na to dać, ale prawda jest taka że mało która ciekawa buda pasuje na 8x8 z przesuniętymi kołami lewa/prawa. Więc stanęło na tym że rozciągnąłem to podwozie przy okazji wstawiając między dwie środkowe osie skrzynię biegów i napęd, i skleciłem taką surową budę a'la szalony czeski trialowiec.

Model ma skręt kontrolowany PF M bo zależało mi na dużym momencie, zawieszenie w układzie jeden amor per wahacz - na trzech przednich osiach są to tradycyjne żółte amory 9.5, na przedniej, z racji wagi kabiny, para nowszych amorów 9L. Do tego mamy silnik V8 w kabinie napędzany łańcuchem z wału napędowego.

Mechanicznie jedyną w miarę ciekawą rzeczą może to być skrzynia biegów operująca na zasadzie przesuwania zębatek z24 na osiach. Nie razem z osiami tylko właśnie na osiach. Mamy więc dwa silniki PF XL z których wychodzą dwa krótkie wały napędowe z z24 na każdym, i te z24 przesuwamy o oczko w przód lub tył, co sprawia że napędzają jedną albo drugą z z24 pomiędzy nimi. Te z kolei dwie z24 siedzą na dwóch osobnych półosiach które z właściwym wałem napędowym znajdującym się 2 study niżej łączą się każda przez inne przełożenie - jedna 1:1, druga 3:1. Do tego przekładnie planetarne w kołach. Działa to o dziwo całkiem dobrze, mimo dużej siły wymaganej żeby przesuwać dwie z24, powiedziałbym że mały LA który to robi jest u kresu swoich możliwości. Wszystkie osie w takiej skrzyni są krótkie, dobrze podparte, i nie ma problemów ze wsprzęglaniem bo przeskakujemy z jednej z24 na drugą, liczba zębów się nie zmienia. Minusem jest tylko dość słabe osadzenie skrzyni w ramie, bo mi się spieszyło i oszczędzałem na wadze, dlatego na filmie widać jak skrzynia wygina się w ramie, i zmieliłem przez to kilka z8 z niej wychodzących.

O skrzyni wspominam, bo na jej bazie zbudowałem coś bardziej praktycznego i mniejszego, z napędem 2 x PF L. Nie wymaga to aż takiej siły przy zmianie biegu i zmienia biegi bardzo gładko, bez zacinania: https://www.youtube.com/watch?v=eFsisuD8D94

Z innych atrakcji na filmie widać jak model strzela kołem i zostawia czwartą oś na trasie. Pierwsza wersja podwozia, z osiami przytulonymi razem, miała silniki bez skrzyni między trzecią i czwartą osią właśnie, żeby równoważych trochę kabinę, i jak potem rozciągałem podwozie, dokładałem skrzynię i przenosiłem silniki to już mi się za bardzo tego wolnego miejsca za trzecią osią nie chciało wzmacniać.

Z innych ciekawostek, ten wiejski spojler w tyłu który wygląda wybitnie kretyńsko przy prędkościach jakie model rozwija, ma tak naprawdę swoją funkcję - jest tak usztywniony że da się na nim postawić ciężarówkę pionowo na rzyci, co się szalenie przydaje do szybkiej inspekcji podwozia w warunkach polowych.

Podsumowując, model nawet nieźle jeździł i się wspinał, ale głównie na jedynce, więc z dynamiką lodowca. Skręt działał znośnie, chociaż stabilność boczna była taka sobie. Skok zawieszenia na trzech tylnych osiach przekraczał 4 study. Do większych awarii mechanicznych nie doszło, poza okresowym mieleniem z8 za skrzynią biegów.

Galeria: https://bricksafe.com/pages/sariel/tatra-813-8x8

Kilka fotek:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

I film:
ODPOWIEDZ