Kojarzycie estetykę synthwave? Sto Jak wpiszecie w google to zobaczycie setki różnych grafik, a wszystkie przedstawiają to samo: zachodzące słońce, noenowe kolory, czarny horyzont z miastem lub palmami i wektorową siatkę na pierwszym planie. Czasem jeszcze Lamborgini Countach. Komentatorzy rozwodzą się nad genezą gatunku, nad różnicami między synthwavem a vaporwavem, nad nostalgią za latami 80-tymi. A mi się po prostu podoba ten styl i też chciałem go mieć z klocków u siebie na półce.
I tak się złożyło, że projektując w studio sprawdziłem z paletą BDP i większość klocków pasowała. Te, których w palecie nie było, w miarę łatwo podmieniłem. W międzyczasie wyszła nowa paleta (BDP series 7) i te duże zaokrąglone slope'y w zwykłym żółtym kolorze, więc słońce nabrało rumieńców. I oto jest: moje zgłoszenie do BDP, serii 7.
Dla niewtajemniczonych: Bricklink Designer Program to coś w stylu LEGO Ideas - ludzie wrzucają projekty zestawów (muszą spełnić znacznie bardziej rygorystyczne kryteria niż na Ideas - np. mogą używać klocków tylko z określonej palety), gawiedź głosuje, a w każdym rzucie pięć zestawów zostaje przez LEGO wydane w formie crowdfundingu. Głosy są tu ważnym, choć nie jedynym kryterium w oparciu o które zostaje dokonana selekcja. Dlatego też, jeśli podoba wam się mój projekt, zachęcam do głosowania i reklamowania znajomym (wymagane konto na BrickLinku):
LINK do głosowania na BDP 7