EN57 Polregio

Awatar użytkownika
solic
Stowarzyszenie Zbudujmy.to
Rok urodzenia: 1975
Kontakt:

EN57 Polregio

Post autor: solic »

EN57 Polregio

Obrazek

EN57, czyli tzw. "kibel" to niewątpliwie najpopularniejszy skład osobowy, jaki jeździł po polskich torach. Kiedyś żółto-niebieski, w ostatnich latach spotykany głównie w barwach różnych przewoźników samorządowych, często jako wersje zmodernizowane.

Obrazek

Mój model przedstawia niezmodernizowaną wersję EN57, czyli z klasycznym przodem, w malowaniu Polregio.
Barwy Polregio przypadły mi do gustu - połączenie czerwonego, pomarańczowego i jasnoszarego (w oryginale srebrnego) są przyjemne dla oka, nie bez znaczenia jest też fakt, że dostępność klocków w tych kolorach jest duża, no z jednym wyjątkiem - okna 3x3. Okno to występuje w dziesięciu kolorach, ale nie tak podstawowym jak czerwony. Dlatego konieczne było użycie zamiennika.

Obrazek

Model oczywiście jeździ, skręca. Napęd jest dla mnie eksperymentalny: jeden wózek 9V i jeden wózek RC (zasilany kabelkiem z wózka 9v). Oczywiście prościej byłoby dać dwa wózki 9v, ale obecna opcja jest oszczędniejsza, a sprawdza się równie dobrze. Na testach taki układ działał bezproblemowo. Kabelek łączący wózki jest regenerowany, bo z prawie wszystkich moich kabli 9v posypała się izolacja.

Obrazek Obrazek

Z ciekawostek technicznych: odstęp między członami udało się zredukować do zaledwie 1/2 studa, a mimo to pociąg bez problemu pokonuje zakręty.

Obrazek Obrazek

Model gościł przedpremierowo na wystawie w Kluczach i trzeba przyznać, że wśród odwiedzających rozpoznawalność była bardzo duża "o! taki u nas jeździ!"

Obrazek

Galeria na Flickrze: https://www.flickr.com/photos/127129188 ... 0323071832
-----
Pewnego dnia usiądę i to wszystko zbuduję...
Awatar użytkownika
DawKub1922
Rok urodzenia: 1986
Kontakt:

Re: EN57 Polregio

Post autor: DawKub1922 »

Co tu dużo gadać, ładny, BARDZO ŁADNY!! Chyba najładniejszy kibel jaki do tej pory powstał. Doskonale o tym wiesz, bo już rozmawialiśmy na ten temat.
Awatar użytkownika
Benny80
Rok urodzenia: 1980
Kontakt:

Post autor: Benny80 »

Jestem stary i wolę tradycyjne malowania, rodem z PRL-u, ale muszę przyznać, że model jest faktycznie bardzo ładny w tych barwach!

Co do technikaliów, to nie znam się na tyle na "Kiblu", więc nie będę tu niczego wyszukiwał, że coś nie pasuje, itd.. Niemniej odnośnie napędu "hybrydowego", to stosuję go z powodzeniem od wielu lat w Tamarze i Gagarze i polecam - oszczędność wózków 9V i wykorzystanie RC-ków jak najbardziej na plus ;)

Ps. Następni ja i Mateusz do "Kibla" jak rozumiem? ;D
Czy ja buduję? Pani kierowniczko, ja buduję cały czas.. na okrągło!

Imigrant zarobkowy: Brig, Valais, Switzerland
Imigrant: Trim, Co. Meath, Ireland
Imigrant: Fredensborg Kommune, Denmark
Awatar użytkownika
Mateusz92
Rok urodzenia: 1992
Kontakt:

Post autor: Mateusz92 »

Kibelek tak wierne zbudowany, że jak patrzysz na zdjęcia to go słyszysz. :)
Awatar użytkownika
solic
Kontakt:

Dzięki wielkie.

Myślałem, że jestem pionierem w dziedzinie napędu "hybrydowego" a tu proszę - rozwiązanie już znane:) Ale dobrze wiedzieć, że się sprawdza.
-----
Awatar użytkownika
zago
Rok urodzenia: 2008
Kontakt:

Post autor: zago »

Wygląda świetnie. I te dzięki malowaniu które wybrałeś fajnie wyróżnia się na makiecie. Myślisz nad oświetleniem go w środku?

W temacie napędu "hybrydowego" to w pierwszej chwili myślałem, że są to wózki 9v połączone kablem do napędu RC a tu proszę. Szczerze pierwszy raz widzę że można zasilić wózek RC bezpośrednio z wózka 9V. Muszę to kiedyś przetestować.

https://linktr.ee/Zago_bricks
Awatar użytkownika
Benny80
Rok urodzenia: 1980
Kontakt:

Post autor: Benny80 »

A jak z polaryzacją?
Bo u mnie w silnikach PF jest odwrotna, tzn. jeśli kabel/kostka ma być do wewnątrz loka, to silniki chodzą w dwóch kierunkach.

Można wtedy przerobić wtyczkę, lub przelutować na silniku - ja ostatnio robiłem to drugie, bo nie lubię kostek rozbierać ;)
Czy ja buduję? Pani kierowniczko, ja buduję cały czas.. na okrągło!

Imigrant zarobkowy: Brig, Valais, Switzerland
Imigrant: Trim, Co. Meath, Ireland
Imigrant: Fredensborg Kommune, Denmark
Awatar użytkownika
glaz_pimpur
Kontakt:

Post autor: glaz_pimpur »

Opis zbędny, widać od razu co to jest:)
Duplo Users Poland Assosiation
Awatar użytkownika
solic
Kontakt:

Benny, przy kabelku 9V zmiana polaryzacji jest bardzo prosta:)
Przy dwóch wózkach PF-owych daję jeden kablem do środka pojazdu, a drugi na zewnątrz. Niestety bywa, że przy takim rozwiązaniu kable są za krótkie i trzeba dołożyć przedłużkę.
-----
Awatar użytkownika
rASch
Rok urodzenia: 1981
Kontakt:

Post autor: rASch »

Twój kibelek to dla mnie bomba, malowanie super. Użyte łuki zamiast naklejek na pierwszych drzwiach - świetne. Podoba mi sie że drzwi są fajnie schowane, tak jak w moim tylko ciut,ciut. Poręcze na plus bo nie odstają od modelu jak w przypadku clipa. Napęd w pierszym członie ma na pewno swoje plusy. Nie pozostaje mi nic innego jak w końcu wziąc się za odświeżenie mojego. Świetne lampy, idelany rozmiar. Nie skomentuje chińskiego zamiennika, ale dzieki niemu udało się fajnie wykożystać narożne curwed slopy nie tracąc kształtu i malowania przodu kibla więc będzie ci wybaczone. Gratki.
ODPOWIEDZ