EN57, czyli tzw. "kibel" to niewątpliwie najpopularniejszy skład osobowy, jaki jeździł po polskich torach. Kiedyś żółto-niebieski, w ostatnich latach spotykany głównie w barwach różnych przewoźników samorządowych, często jako wersje zmodernizowane.

Mój model przedstawia niezmodernizowaną wersję EN57, czyli z klasycznym przodem, w malowaniu Polregio.
Barwy Polregio przypadły mi do gustu - połączenie czerwonego, pomarańczowego i jasnoszarego (w oryginale srebrnego) są przyjemne dla oka, nie bez znaczenia jest też fakt, że dostępność klocków w tych kolorach jest duża, no z jednym wyjątkiem - okna 3x3. Okno to występuje w dziesięciu kolorach, ale nie tak podstawowym jak czerwony. Dlatego konieczne było użycie zamiennika.

Model oczywiście jeździ, skręca. Napęd jest dla mnie eksperymentalny: jeden wózek 9V i jeden wózek RC (zasilany kabelkiem z wózka 9v). Oczywiście prościej byłoby dać dwa wózki 9v, ale obecna opcja jest oszczędniejsza, a sprawdza się równie dobrze. Na testach taki układ działał bezproblemowo. Kabelek łączący wózki jest regenerowany, bo z prawie wszystkich moich kabli 9v posypała się izolacja.

Z ciekawostek technicznych: odstęp między członami udało się zredukować do zaledwie 1/2 studa, a mimo to pociąg bez problemu pokonuje zakręty.

Model gościł przedpremierowo na wystawie w Kluczach i trzeba przyznać, że wśród odwiedzających rozpoznawalność była bardzo duża "o! taki u nas jeździ!"

Galeria na Flickrze: https://www.flickr.com/photos/127129188 ... 0323071832