Św. Izmir Predú

Awatar użytkownika
Johan
Rok urodzenia: 1993
Kontakt:

Św. Izmir Predú

Post autor: Johan »

Jak budować Dukaja pokazał już Peter von Bricks. Jego "Wroniec" i "Złota galera" spotkały się z zasłużonym uznaniem jednocześnie oddając ducha literackich pierwowzorów. Ale Dukaj jest autorem licznych intrygujących wizji, a najbardziej znaną z nich zawarł w opowiadaniu "Katedra". Potem przyszedł Tomasz Bagiński i nagrał swoją słynną animację, a obie wersje zrobiły na mnie wrażenie. I to była inspiracja.

Prawosławne ikony odznaczają się intrygującym pięknem. Bogato zdobione złotem niosą kroplę przepychu dawnego Bizancjum, dosłownie ikoniczne przedstawienia świętych budują spójny kanon symboliki. Ale jaką ikonę ma wybrać ateista? Tylko świętego, który nie istniał, patrona zwątpienia i przekształcenia. I to też była inspiracja.

W co będą wierzyli ludzie przemierzając czarny ocean kosmosu w łupinach statków międzyplanetarnych? Jakie historie będą sobie opowiadać kuląc się przed zimną pustką kosmosu? Jakie mity i zabobony narosną wokół niepojętych cudów techniki i natury, wymyslonych i odkrytych podczas ziemskiego Exodusu? To także była inspiracja.

Obrazek
Awatar użytkownika
Janek
Stowarzyszenie Zbudujmy.to
Rok urodzenia: 2001
Kontakt:

Re: Św. Izmir Predú

Post autor: Janek »

Świetne! Hełm i wplecenie minifigów w te pnącza to moje ulubione detale. Czuć to Bizancjum! ;)
"Jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma."

Moje social media: INSTAGRAM | FLICKR | YOUTUBE
Awatar użytkownika
glaz_pimpur
Rok urodzenia: 1975
Kontakt:

Post autor: glaz_pimpur »

Kosmoświęty jest świetny. Mi się najbardziej podobają pompowane ramiona. Opis/inspiracja +10 do pracy. Ramka też ładna ale ten czarny kolor nie konweniuje mi z ikonografiką. Masz jakieś przykłady, na których się wzorowałeś?
Duplo Users Poland Assosiation
Awatar użytkownika
Toltomeja
Rok urodzenia: 1995
Kontakt:

Post autor: Toltomeja »

Fantastyczna rzecz.
Awatar użytkownika
Johan
Rok urodzenia: 1993
Kontakt:

Post autor: Johan »

@glaz_pimpur - nie wzorowałem się na żadnym konkretnym przykładzie, budowałem z głowy. Najbliższe referencjom było wpisanie w obrazki Google hasła "ikona prawosławna" a potem "astronauta" jako punkt odniesienia dla proporcji.
Awatar użytkownika
SERVATOR
Rok urodzenia: 1973
Kontakt:

Post autor: SERVATOR »

Super praca. Poza schematami...
Johan pisze: 06 paź 2023 08:25Najbliższe referencjom było wpisanie w obrazki Google hasła "ikona prawosławna" a potem "astronauta" jako punkt odniesienia dla proporcji.
Brzmi jak zadanie dla midjourneya. ;)
Awatar użytkownika
bigfig2000
Rok urodzenia: 1988
Kontakt:

Post autor: bigfig2000 »

Najmniej mi się podobają te pnącza. Ani to kosmiczne ani ikoniczne, ale praca mimo to doskonała. 10/10. Dłonie, hełm, ramiona i aureola świetne. Bardzo chętnie postawiłbym coś takiego na półce. Umiesz w "płaskie" MOCe :D
Konto na Flickr: https://www.flickr.com/photos/191902850@N06" target="_blank
Instagram: https://www.instagram.com/bigfig2000/" target="_blank
Awatar użytkownika
Yeti
Rok urodzenia: 2009

Post autor: Yeti »

Jestem pod ogromnym wrażeniem. Ta podniesiona ręka jest genialna, nigdy nie wpadł bym na pomysł takiego wykorzystania lornetki. Twarz też dobrze wyszła, tanowe serki nad brwiami robią robotę
,,Jeszcze raz, bo żem się zapatrzył w ekran''
Klemens Murańka
ODPOWIEDZ