Sukhoi Su-24M Fencer D (1) by [Maks], on Flickr

Sukhoi Su-24M Fencer D (9) by [Maks], on Flickr
Po długiej przerwie - MiGa-21 skończyłem w lipcu - prezentuję swój drugi radziecki samolot. Jest to Suchoj Su-24M w kodzie NATO oznaczony jako Fencer, w kraju powstania zwany Czemodan. Su-24 nie jest jakoś szczególnie znany ani celebrowany na zachodzie - w przeciwieństwie do latającego czołgu Su-25 czy słynnego myśliwca Su-27. Dla mnie od dawna był to jednak ulubiony samolot, z uwagi na bardzo ładną linię, a kiedyś w książce typu "100 najsłynniejszych bombowców" zobaczyłem rysunek wersji w takim kamuflażu, jaki widzicie na zdjęciach. Jest to malowanie z przełomu lat 80 i 90, czyli ostatnich dni ZSRR, związane z wojną w Afganistanie, na którą wówczas ZSRR wytracał ogromne sumy pieniędzy.

Sukhoi Su-24M Fencer D (3) by [Maks], on Flickr

Sukhoi Su-24M Fencer D (2) by [Maks], on Flickr
Kilka słów o oryginale: jest to taktyczny (według doktryny radzieckiej: frontowy) bombowiec o długości niecałe 23 metry, rozpiętości skrzydeł niecałe 18 metrów oraz maksymalnej masie startowej 40 ton. Jeśli powiemy sobie, że maksymalne wymiary samolotu myśliwskiego lub myśliwsko-bombowego to taki kwadrat 20 na 20 metrów, to Su-24 wypełnia go bardzo szczelnie i jest jednym z najcięższych samolotów w tej klasie rozmiarowej. Z wyglądu jest to trochę powiększony MiG-23, a bliskie siebie ułożone dwóch silników, małe wloty powietrza do nich oraz zmienna geometria skrzydeł upodabniają maszynę do myśliwców III generacji. Amerykanie dopatrywali się z kolei podobieństwa do swojego F-111.

Zdjęcie Fencera we współczesnym malowaniu, łatwo o dobrą rozdzielczość.

Tutaj natomiast bardzo trudne do znalezienia malowania na którym się dokładnie malowałem, widać że przełomu lat 80 i 90. No i rysuneczek poglądowy, z którego podpatrywałem szczegóły kamuflażu.

Sukhoi Su-24M Fencer D (7) by [Maks], on Flickr
Su-24 był nową jakością w lotnictwie radzieckim, gdyż wcześniejsze samoloty wykonujące rolę taktycznych bombowców były z reguły przerobionymi przestarzałymi myśliwcami, ciasnymi, ze słabą widocznością i długą drogą rozbiegu do startu (np. Su-7BKŁ latający długo w polskich barwach). Fencer miał natomiast kabinę z miejscami pilota i bombardiera obok siebie, duży kadłub z wieloma zaczepami i co najważniejsze zmienną geometrię skrzydeł, ułatwiającą krótki start z nieutwardzonych lotnisk.

Sukhoi Su-24M Fencer D (12) by [Maks], on Flickr

Sukhoi Su-24M Fencer D (13) by [Maks], on Flickr
Zrobienie ruchomych skrzydeł było dla mnie wyzwaniem, gdyż bałem się o ich wytrzymałość oraz o to, czy uda mi się wymyślić sposób na odpowiednie ich zamocowanie. Działają jednak bardzo dobrze. Drugi z głównych bajerów modelu to składane podwozie - też bardzo trudny obszar, bo tych klapek i drzwiczek jest ogromna ilość (sposób otwierania dokładnie odwzorowałem z prawdziwego samolotu).

Su-24M Fencer-D landing gear details by [Maks], on Flickr
Mam taki "master obrazek" pokazujący wszystko na raz. Polecam kliknąć sobie w niego, wejść na flickr i powiększyć żeby wszystko zobaczyć. Alternatywa to post na moim instagramie,
gdzie przesuwając zdjęcia można sobie samemu "złożyć" podwozie:
Instagram - składanie podwozia
Po złożeniu tego podwozia, samolot może sobie "polatać". Tutaj akurat podparty na kubełku ze ściany w poznańskim Lego Store.

Sukhoi Su-24M Fencer D (5) by [Maks], on Flickr

Sukhoi Su-24M Fencer D (4) by [Maks], on Flickr
Model budowałem od lutego 2022 do grudnia 2022 r. Tyle czasu zeszło z powodów oczywistych (brak czasu :) oraz konieczności wykonania ogromnej liczby zamówień na BL. Klocki w medium blue czy dark green czasem wciąż ciężko zdobyć w większych ilościach, a ja jestem zbyt leniwy na robienie prototypu z kolorowych klocków. Na pewno zapytacie o kamuflaż - jest on zaokrąglony z wykorzystaniem naklejek z zestawu 76907 Lotus Evija - około 10 arkuszy.

Sukhoi Su-24M Fencer D (6) by [Maks], on Flickr
Twarde dane:
Skala: 1:40
Długość: 61cm
Rozpiętość - 48cm

Sukhoi Su-24M Fencer D (10) by [Maks], on Flickr
Galeria Flickr
Instagram 1
Instagram 2
Zapraszam do oglądania i życzę spokojnej niedzieli!