SM42 PKP Cargo

Awatar użytkownika
Mateusz92
Stowarzyszenie Zbudujmy.to
Rok urodzenia: 1992
Kontakt:

SM42 PKP Cargo

Post autor: Mateusz92 »

To jest wpis z bloga. Aby przeczytać oryginalny wpis kliknij tutaj »

Kolejna SM42 na legowych torach (powstało już co najmniej z 10 wersji). Dlaczego, więc zbudowałem również swoją? Powód jest prosty - chciałem jakąś lokomotywę pomiędzy SM03, a ST48. Wybór wydawał się dość oczywisty. Co prawda w tym miejscu mógłby pojawić się malutki powiew świeżości w postaci SM42 w wersji zmodernizowanej, ale nowa wersja kompletnie mi się nie podoba. Oczywiści starałem się porobić jak najwięcej rzeczy po swojemu, ale nie ma co ukrywać, że w tym temacie nie wymyśli się koła na nowo i w pewnym stopniu moja jak i kolejne wersje będą mixem poprzednich przefiltrowanym przez poczucie estetyki budowniczego. Z mocno widocznych inspiracji na pewno trzeba wymienić Misterzumbiego (kolejne wersje tej lokomotywy w dużej mierze bazują na jego modelu) i Melera (slopy na przodzie przedziału silnikowego). Najbardziej zadowolony jestem ze szmatki na grilach - prosty pomysł, a dodaje dużo realizmu jak i uroku. :) Model jest power funkcyjny, więc można zaczepić mu coś na hak i jeździ.

W zasadzie tyle. Zapraszam do oglądania zdjęć i komentarzy.

Obrazek

Obrazek
SM42 PKP Cargo (02) by Mateusz Waldowski, on Flickr

Obrazek
SM42 PKP Cargo (03) by Mateusz Waldowski, on Flickr
Awatar użytkownika
rASch
Rok urodzenia: 1981
Kontakt:

Re: SM42 PKP Cargo

Post autor: rASch »

Całkiem, całkiem. Moja nadal czeka na refresz. Nawet klocki na te światła mi solic dał ze dwa lata temu.
Awatar użytkownika
DawKub1922
Rok urodzenia: 1986
Kontakt:

Post autor: DawKub1922 »

Cóż mam powiedzieć...? Nareszcie !! :-)
To co najbardziej mi się podoba w Twojej wersji, to wspomniana owa szmatka na grillach (ja chciałem w swojej zrobić taką ale zwiniętą, może jeszcze to wyrzeźbię) oraz zgarniacze, bardzo fajnie wyglądają.
Co do reszty to zawsze można by "pogdybać" ale nie o to mi chodzi. Model jest rozpoznawalny i to jest najważniejsze.
Jedynie do jednej rzeczy miałbym "ale" i tu Mateusz, pozwolę sobie na pewien cytat, ponieważ sam tego lepiej bym nie ujął:
"... - element między wózkami. Wygląda trochę jakby zabrakło Ci co do niego pomysłu i w moim mniemaniu odstaję "stylem" od reszty lokomotywy.".
Proszę nie odbieraj tego jako złośliwości.

POZdrawiam
Awatar użytkownika
Mateusz92
Kontakt:

Dzięki za komentarze i miłe słowo.
Z tą szmatką to dziwię się, że nikt nie zrobił tego wcześniej (czasem warto dorzucać do koszyka na bl jakieś dziwne elementy :) ).
DawKub1922 pisze: "... - element między wózkami. Wygląda trochę jakby zabrakło Ci co do niego pomysłu i w moim mniemaniu odstaję "stylem" od reszty lokomotywy.".
Proszę nie odbieraj tego jako złośliwości.
:D
A tak na serio to te zbiorniki od początku takie miały być, w sensie cylinder i taki prostokąt z slopami na boku udającymi jakieś wzmocnienie. Największą ich wadą jest to, że są to tylko "atrapy" puste w środku, ale jest to podyktowane faktem posiadania luzu dla kabla idącego do silnika.
Awatar użytkownika
eric trax
Rok urodzenia: 1989

Post autor: eric trax »

Ożesz, to jest fenomenalne! Model doprowadzony do perfekcji niemalże. Połączenie tych koloru dodaje jeszcze więcej uroku. Mały a jest w nim tyle smaczków!

Przyznam jednak, że mam troche deja vu. Wiem, że wcześniej był inny model ale dla mnie jako laika coś się powtarza. Czekam na coś z polotem. Może...

Obrazek
Awatar użytkownika
jetboy
Rok urodzenia: 1973
Kontakt:

Post autor: jetboy »

A gdzie jest ta szmatka o której piszecie?
Kontakt:

Jeszcze raz dzięki za komentarze.
Eric Trax
Ciężko nie mieć deja vu przy SM42 jeśli pierwszy model powstał chyba w 2007.

Jetboy
To brązowe na przedziale silnikowym obok napisu pkp cargo to szmatka, a dokładniej to ten element https://www.bricklink.com/v2/catalog/ca ... S&C=120&O=" target="_blank{%22color%22:120,%22iconly%22:0}.
gomiunddoris
Rok urodzenia: 1983
Kontakt:

Post autor: gomiunddoris »

Jak wcześniej już wspomniałem, ten model jest bardzo udany. Szmatka na kratkach robi szał bez wątpienia :D
Super, gratulacje!
Awatar użytkownika
pit
Rok urodzenia: 1975
Kontakt:

Post autor: pit »

Jeździ taka dość często koło mojej pracy. Jak studenty piszą sprawdzian to sobie patrzę. :)

Może ich już dużo zbudowano, ale pewnie jest tak, że każdy kolejarz chce mieć swoją.
Awatar użytkownika
meler
Rok urodzenia: 1973

Post autor: meler »

Bardzo fajny model. Uwagami dzieliłem się wcześniej, świetnie, że udało Ci się wszystko złożyć i obfotografować. (ja nadal czekam na naklejki do swojej SM42). Gratki.
ODPOWIEDZ