Most Rędziński 1:500

Awatar użytkownika
MOCarny
Stowarzyszenie Zbudujmy.to
Rok urodzenia: 2006

Most Rędziński 1:500

Post autor: MOCarny »

Most Rędziński

Kolejny model z zakresu polskiej architektury. Tym razem przeniosłem się do stolicy województwa Dolnośląskiego – Wrocławia, zmieniając nieco tematykę z wieżowców na obiekt mostowy.

Obrazek

O obiekcie:

Most Rędziński jest obiektem o najwyższym pylonie w Polsce, wznoszącym się na 122,0 m, najdłuższy żelbetowy most podwieszany w Polsce i największy powierzchniowo most żelbetowy na świecie! To drogowy most wantowy nad Odrą oraz Wyspą Rędzińską, przy której znajdują się Śluzy Rędzin, będący częścią autostrady A8. Żelbetowa konstrukcja zawieszona jest za pomocą 160 want. Główny fragment bez estakad dojazdowych mierzy 612,0 m.

O budowie:

Pracę nad tym modelem rozpocząłem w czerwcu 2026 roku z myślą o makiecie dużo większej niż ostateczny model. Pomijając przymiarki w różnych skalach, aby dobrać możliwie najlepszą do dostępnych elementów. Pierwotnie planowałem zbudować całą Wyspę Rędzińską, pełną infrastrukturę śluz oraz pobliski jaz (budowla hydrotechniczna budowana w poprzek rzeki w celu spiętrzenia wody). W końcowych przymiarkach przed budową doszedłem do wniosku, że model byłby za duży a teren wokół mógłby przytłaczać jego główny element – most. Dla urozmaicenia konstrukcji zdecydowałem się umieścić go pod kątem względem płynącej rzeki, dzięki czemu mogłem pobawić się formą nabrzeża i wedge plateami. Model przedstawia wyłącznie główny odcinek mostu – przeprawę nad Odrą, wyspą oraz śluzami do pierwszych podpór na obu brzegach. Wyzwaniem było zbudowanie możliwie najchudszego pylonu zachowując proporcje. W tej konstrukcji nie obyło się bez przesuwania klocków o pół grubości płytki za pomocą specjalistycznych klocków – bracketów, stworzonych do tego celu. Dobór skali zależał również od wyboru elementu służącego za wanty, do budowy których rozważałem linki, fleksy oraz węże pneumatyczne. Pierwotnie zdecydowałem się użyć plecionki obuwniczej HEKTOR o średnicy 1,2 mm, która rozmiarem zbliżona jest do tej klockowej, jednak nie byłem usatysfakcjonowany efektem. Ostatecznie zdecydowałem się na użycie zamienników fleksów japońskiej firmy Tamiya. Użyłem zamienników ze względu na ich łatwą dostępność i przystępną cenę względem oryginałów. Starałem się możliwie dokładnie oddać wybrzeże oraz płynącą Odrę, której dno zdobi dwukolorowa mozaika w celu oddania różnicy głębokości oraz czarodziejskie różdżki imitujące wodę rozbijającą się o brzeg. Ze względu na skalę musiałem ograniczyć ilość want mostowych z 160 do 48.

O modelu:

Skala 1:500
Ilość klocków: ~5 000 el.
Waga: 4,32 kg
Czas budowy: 36 h
Wymiary: 1,10 x 0,36 x 0,31 m

Galeria:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Więcej zdjęć: https://flic.kr/s/aHBqjCYNUM
Kamil "MOCarny" Banasik
Awatar użytkownika
solic
Rok urodzenia: 1975
Kontakt:

Re: Most Rędziński 1:500

Post autor: solic »

Ogólnie bardzo ładne, plus za cała kompozycję makiety, fajnie zrobiony teren.
Drzewa z bananów są rewelacyjne!
Fajnie oddany kształt pylonu.

Co mi się nie podoba to ugięcie mostu. Doceniam, że chciałeś zrobić przekrój przęsła jak najbardziej zbliżony do rzeczywistego, czyli bardzo chudy, ale gdyby tak zwiększyć grubość o płytkę, to całe przęsło byłoby chyba sztywniejsze i to ugięcie by tak nie raziło. A może da się to poprawić podciągając środek przęsła do góry na tych flexach?
-----
Pewnego dnia usiądę i to wszystko zbuduję...
Awatar użytkownika
Toltomeja
Rok urodzenia: 1995
Kontakt:

Post autor: Toltomeja »

Bardzo ładny most i jeszcze ładniejszy krajobraz! Taki w sam raz, nie jest przekombinowany.

Jak to zwykle bywa w przypadku dobrych prac, przyczepię się do jednej dupereli. :p
W miejscu, gdzie pylon jest najwęższy, jest kafel 2x2. Nie wiem czemu wystaje na pół plate'a, bo chyba wyglądałoby to lepiej gdyby nie wystawał. Prawdopodobnie łatwo byłoby to zmienić.
Awatar użytkownika
MOCarny

solic pisze: 14 lip 2026 15:36 Ogólnie bardzo ładne, plus za cała kompozycję makiety, fajnie zrobiony teren.
Drzewa z bananów są rewelacyjne!
Fajnie oddany kształt pylonu.

Co mi się nie podoba to ugięcie mostu. Doceniam, że chciałeś zrobić przekrój przęsła jak najbardziej zbliżony do rzeczywistego, czyli bardzo chudy, ale gdyby tak zwiększyć grubość o płytkę, to całe przęsło byłoby chyba sztywniejsze i to ugięcie by tak nie raziło. A może da się to poprawić podciągając środek przęsła do góry na tych flexach?

Bardzo dziękuję, zależało mi na ciekawym ale nie przesadzonym terenie.

Chciałem możliwie dokładnie trzymać się skali - stąd grubość przęseł. Może faktycznie, jedna płytka więcej usztywniałaby konstrukcję, ale na szczęście na żywo nie jest to aż tak widoczne. Nie jestem w stanie wyregulować tego na fleksach, bo te trzymają się przęseł a o pylon tylko się opierają.
Kamil "MOCarny" Banasik
Awatar użytkownika
MOCarny

Toltomeja pisze: 16 lip 2026 22:12 Bardzo ładny most i jeszcze ładniejszy krajobraz! Taki w sam raz, nie jest przekombinowany.

Jak to zwykle bywa w przypadku dobrych prac, przyczepię się do jednej dupereli. :p
W miejscu, gdzie pylon jest najwęższy, jest kafel 2x2. Nie wiem czemu wystaje na pół plate'a, bo chyba wyglądałoby to lepiej gdyby nie wystawał. Prawdopodobnie łatwo byłoby to zmienić.
Bardzo dziękuję, na tym mi zależało!

A co do dupereli - walczyłem z tym, ale bez efektu. Teraz płytka jest zamocowana na brackecie i minimalnie wystaje, a gdy była zamocowana na snot bricku była lekko wgłębiona. Lekko wystająca wyglądała lepiej niż wklęsła i tak już zostało ;p
Kamil "MOCarny" Banasik
ODPOWIEDZ