Dodge RAM 1990

Awatar użytkownika
syzygy
Rok urodzenia: 1987

Dodge RAM 1990

Post autor: syzygy »

Tak, znowu pickup, znowu amerykański.. Otwiera się to co zawsze i skręcają koła (jak zawsze).
Obrazek

Wzorowałem się na takiej wersji, trochę zmieniłem schemat kolorów, użyłem też dark red, żeby nie był znowu czerwony. Okazało się, że to całkiem wdzięczny kolor i wcale nie drogi przy zamawianiu hurtem wszystkich klocków pod model. Nie musiałem rezygnować z żadnego klocka, którego chciałbym użyć. Zawiasy są drogie i niedostępne, ale przy dwukolorowej wersji wszedł tam biały :)

Obrazek
Obrazek

Nie wiem, czy widać, ale grill, światła i ogólnie cały przód (no bez zderzaka) wymagał dużo zaangażowania i pracy :) Tak jak patrzę na fotki, to efekt nie wydaje się jakiś szałowy, ale te różne szpary, (niektóre cieńsze niż plate) cofnięte światła o pół studa, szary "chrom" dookoła świateł itp. wymagały kombinowania :)

Cieszę się, że udało mi się użyć znowu szyby lego - nie było to planowane, ale pasowała lepiej niż przy C10, gdzie musiałem ją "topić" - tutaj wystarczyło pochylić, co notorycznie robi też LEGO w swoich modelach. Szyba dodaje jednak uroku i jeśli zwężenie słupków ku górze nie jest aż tak duże jak w tym aucie, to jej kształt aż tak mnie nie razi :)

Tak, ten model jest dość zbliżony do F100, którego kiedyś zbudowałem - jednak jest w mniejszej skali przy zachowaniu mniej więcej tej samej ilości szczegółów, a nawet gdzieniegdzie jest ich więcej - np. paka przesunięta o pół studa w stosunku do kabiny (trzeba było też przesuwać tylną oś). Pod koniec postu zdjęcie z F100.

Podoba mi się cienka ramka pod rejestracją z tyłu, nie podoba mi się ta drobna szparka, którą "musiałem" zostawić na bokach z przodu.. Musiałem tam wybrać jakieś mniejsze zło, uparłem się na jakieś tam rozwiązania i uniknięcie tej szpary kosztowałoby zbyt wiele ;) Ale nie będę Was zanudzał i tak zresztą nie wiem, czy dokładnie pamiętam wszystkie zależności.. W szale budowania myśli się inaczej ;P
Cieszę się też, że udało mi się zrobić szare ramki dookoła tylnych świateł, jednak to też miało jakąś cenę - światła nie są idealnie proporcjonalne w stosunku do oryginału. No i co gorsza nie wszedł tam slope curved, trochę brzydko złamana linia...

Jak zawsze jestem ciekaw Waszych opinii! :)

FILM:
https://www.youtube.com/watch?v=VMwzG4riofg

ObrazekA2 by Jakub Marcisz, on Flickr
ObrazekA3 by Jakub Marcisz, on Flickr
ObrazekA4 by Jakub Marcisz, on Flickr
ObrazekA5 by Jakub Marcisz, on Flickr
ObrazekA6 by Jakub Marcisz, on Flickr
ObrazekA7 by Jakub Marcisz, on Flickr
ObrazekA8 by Jakub Marcisz, on Flickr
ObrazekB1 by Jakub Marcisz, on Flickr
ObrazekB2 by Jakub Marcisz, on Flickr
ObrazekC1 by Jakub Marcisz, on Flickr