Star 660 Van Truck (1) by [Maks], on Flickr

Star 660 Van Truck (2) by [Maks], on Flickr
Stara 660 zna każdy, kto wie cokolwiek o polskiej motoryzacji. Była to podstawowa ciężarówka wojskowa o ładowności 4,5 tony produkowana w latach 1965-1983. Jest też dość popularnym tematem do budowania na polskiej scenie AFOLskiej, ja przypominam sobie modele V1, Thietmaiera i Nexusa. Wszystkie były jednak z kabiną na 8 studów. Po iluś wizytach w muzeach wojskowych i zwróceniu uwagi na Stara zorientowałem się, że jest on wielkości raczej Fiata Ducato niż tira z naczepą i po wydrukowaniu oraz zeskalowaniu rysunków technicznych wyszła mi kabina na 6 studów. Wtedy pojawiła się motywacja do zrobienia modeliku, gdyż wiedziałem że będzie się nieco odróżniał trochę mniejszą skalą. 1:40, jak w przypadku wszystkich moich modeli.

Star 660 Van Truck (3) by [Maks], on Flickr

Star 660 Van Truck (8) by [Maks], on Flickr
Wybrałem wersję takiej przeszklonej zabudowy, która mogła być mobilnym punktem dowodzenia, kuchnią polową czy autobusem do transportu personelu, żeby nie robić kolejnej nudnej wersji z paką. Ciśnie mi się na usta słowo "bonanza", z uwagi na podobieństwo do doczepianej w czasach PRLu do autobusów przyczepy.

Star 660 Van Truck (6) by [Maks], on Flickr

Star 660 Van Truck (4) by [Maks], on Flickr
Bajery to jak widać na zdjęciach ruchome tylne zawieszenie (prościutki tandem) oraz otwierane drzwiczki do zabudowy, których lepiej jednak nie oglądać od drugiej strony, gdyż z uwagi na konieczność zamocowania szybki pod kątem straszą klockową "kuchnią" czy też bebechami.
Poniżej galerie flickr i instagram, gdzie jest parę więcej zdjęć. Pozdrawiam!
Flickr